Du visar för närvarande 5 steg hur man optimerar hemsidan (UPPDATERAD)

5 steg hur man optimerar hemsidan (UPPDATERAD)

Facebook Pregal Media Webbyrå745 Twitter Pregal Media Webbyrå12 Google Plus Pregal Media WebbyråYouTube Pregal Media Webbyrå2

I konkurrensen på internet där alla hemsidor trängs bland sökningar på google är snabbheten på hemsidan en viktig faktor. En hemsida som laddar snabbt och är rapp och smidigt att surfa runt på är en bra hemsida.

Snabbheten är en Google rankingfaktor

Ingen gillar när det laggar eller när varje sida tar tid att ladda fram. Sanningen är den att det finns statistik på hur användare reagerar på en långsamt laddande hemsida. 53 % av besökarna lämnar sidan om det tar mer än 3 sekunder att ladda den.

Hemsidor som laddar under 5 sekunder visar sig ha

  • 25 % högre synlighet på sina annonser
  • 70 % längre medelbesökstid
  • 35 % lägre klicka iväg direkt

Vi som bygger hemsidor brottas hela tiden med snygg design och bra funktioner kontra enkelheten och snabbheten. Men det viktiga i att hela tiden hålla koll på att hemsidan blir så lätt och smidig som möjligt, kan inte underskattas.

Med denna artikel vill vi visa lite på hur vi gör för att uppnå så bra resultat som möjligt och ge er tips på hur ni kan göra för att kunna uppvisa lika bra resultat på er egen hemsida som ni bygger själv.

Optimera hemsidan för snabbhet

Välj ett bra webbhotell

Vi tar det från början

Även om ni gör ALLT rätt med er WordPress hemsida, så kommer fel webbhotell eller fel typ av konto att göra att den blir seg och långsam ändå. När någon besöker er sida hämtas filer från ert webbhotell hem till datorn. En snabb hosting ser till att detta sker kvickare än annars.

Den gamla tekniken använde delad server, vilket betyder att hundratals hemsidor samsas på samma server och samma bandbredd. Det nya är moln-server VPS-server som jobbar mycket snabbare och är dessutom säkrare.

Dock är ett bra webbhotell så mycket mer än bara det. Bra support och vettiga drift och underhåll är viktiga delar förutom de tekniska detaljerna, utrymme samt bandbredd mm.

Back-up och säkerhet är andra mycket viktiga delar i hosting av er hemsida. Om något skulle krångla eller förstöras på er hemsida måste det finnas möjlighet att återskapa. Alla våra kunder på Pregal Media har förmånen att ta del av alla vår VPS-server och funktioner som beskrivits här ovan.

Bygg hemsidan på ett bra tema – theme

Det finns en hel del teman till WordPress som man kan använda när man ska till att bygga hemsidan. Ett tema (theme) är en mall med inställningar för hur färg, form, font ska se ut. Även hur knappar och ikoner ska se ut styrs av val av tema.

Ett tema kan vara supersnyggt men ta en evighet att ladda då den kan innehålla en väldig massa design-kod. Samtidigt kan vi hitta ett supersnabbt tema, men då saknas den designmässiga biten som gör sidan moder och snygg.

Vi på Pregal Media använder wordpress theme som laddar supersnabbt utan att göra avkall på designen. Hemsidorna får den modernaste looken utan att de blir slöa. I tester laddar sidorna på några enstaka sekunder, vilket är viktigt som vi tidigare skrev. Se till exempel på vår egna hemsida på bilden här nedan. Den laddar på 1,5 sekund och anses snabbare än 79 % av andra hemsidor – mycket bra resultat!

Resultat på Pregal Webbyrå hemsida

Använd rätt plug-in och inte onödigt många

Denna del är kanske den enklaste för att hålla uppe snabbheten. Men samtidigt den svåraste då man lätt tenderar att använda för många plug-ins, det är ju så roligt och många är helt gratis. Generellt kan man nog säga att de program man betalar för är bättre och erbjuder fler funktioner, men de som är gratis kan vara precis det man behöver.

Här är några plug-ins – både gratis och betalversioner – som hjälper er att snabba upp er hemsida.

 

Caching plug-in

Ett cache program hjälper er webbläsare att snabbare visa er hemsida genom att spara delar av dess information lättillgängligt. Det finns flera att välja mellan men dessa anser vi är de bästa

Ett gratisprogram som men med några enkla inställningar får hemsidan att ladda snabbare än utan. Denna finns även som betalversion med ännu fler inställningar, men gratisversionen räcker i de flesta fall.

En cache plugin som anses vara den kanske bästa på marknaden. Den största och viktigaste funktionen är att kunna använda Cloudflare, vilket betyder att er hemsidas innehåll laddas upp på många olika servrar runt om i världen. Besökarens webbläsare laddar hem materialet från den som är närmast.

Bild optimering

Er hemsidas alla bilder är det som tar mest plats av allt material. Foton, bakgrunder och andra bilder tar alla tid att ladda hem och visa för besökaren och är dessa slarvigt uppladdade utan beskärning eller komprimering blir hemsidan tung till slut.

Därför behövs ett program för att minimera alla bilder

Med denna plugin kan ni optimera mängder med bilder varje månad för c:a 50 kr. Klarar de flesta format jpg, png, gif. Enkel och bra för att göra er sida lättare.

Med över 1 miljon nedladdningar är det ett tecken på att denna plugin gör det den ska och gör det bra. Kan jobba med 50 bilder i ett och samma moment.

Håll er WordPress hemsida uppdaterad

WordPress är en öppen plattform (Open Source) och dess kod uppdateras hela tiden. Dessa uppdateringar är viktiga för att fixa buggar och problem. Även teman och plug-ins måste hållas uppdaterade av samma anledning.

Också av säkerhetsskäl skall man hålla sin hemsida uppdaterad då en dåligt uppdaterad hemsida är en säkerhetsrisk. Detta gäller WordPress, plugins och teman. Se till att ha gjort backup på allt innan då det kan hända att man stöter på problem  med vissa funktioner eller detaljer i design.

Pregal Media håller alla våra kunders hemsidor uppdaterade och säkerställer driftunderhåll med övervakning dygnet runt. Dessutom med 2 st oberoende backup system som gör back-up varje dag kan vi alla känna oss helt säkra med hemsidorna och webshop.

Kör med PHP version 7 på er server

Den senaste versionen är 7.2 från november 2017. Om er server fortfarande kör den äldre PHP-versionen 5 kommer sidan inte bara fungera långsammare utan till och med vara risk för funktionsproblem. Bygger ni hemsidan med Elementor kommer det inte fungera bra eller kanske inte alls om ni inte använder php 7.

Det kan skilja så mycket som 2-3 ggr snabbare med nya versionen och det är en rejäl skillnad som märks.

Ni kan kontrollera er PHP-version med  PHP compatibility checker

Summering

Att optimera er hemsida för att ladda snabbt kommer att ranka er högre på Google, vilket ger fler besökare och högre omsättning. Ni vill inte tappa besökare för att de inte orkar vänta på att sidan ska ladda upp bilder och funktioner på er site. Låt oss på Pregal Media kontrollera er hemsida åt er och se om vi skulle kunna hjälpa er med detta.

Kontakta oss för att också ni ska ha en snabb och rapp hemsida eller webbutik.

 

Lämna ett svar