Du visar för närvarande Vad är PWA? Progressive Web App? UPPDATERAD!

Vad är PWA? Progressive Web App? UPPDATERAD!

Svaret är:

En Progressive Web App eller PWA är en app som ser ut och fungerar precis som en vanlig app, men som man når direkt från internet som en hemsida. Man slipper söka efter den från Google Play eller iTunes AppStore, ladda hem den och sedan installera den på din mobiltelefon. Med en Progressive Web App når du den direkt och kan trycka på en knapp för att sedan spara den mobilskärmen.

En app i webbläsaren? En hemsida som är en App? Hur fungerar det? Kan man se något exempel?

En vanlig Native App från Google Play eller iTunes AppStore kan innehålla funktioner så som meddelanden (push notifications) fungera off-line, se ut som en vanlig app, ladda upp på skärmen o.s.v. och det fina med progressive web app är att dessa klarar detta också.

PWA har kapaciteten att utföra sådant som vi förväntar oss att vanliga native-apps gör men med skillnaden att det sker i en säkrad miljö i en vanlig webbläsare, Chrome, Firefox m. fl. Tänk på en progressive web app som en hemsida som ser ut och agerar som en app i mobilen.

Varför ska vi bry oss om Progressive Web App?

Studier visar att en app tappar 20 procent av användarna för varje steg som måste övervinnas mella det att man upptäcker appen till dess att den sitter installerad och klar i mobilen. Läs mer om progressive web appAnvändaren måste först hitta appen i AppStore, ladda ner den, logga in, installera och till slut öppna och använda den.

Skillnaden är att med en progressive web app kan användaren genast börja använda den så snar man hittat den med en google-sökning. Borta är logga in, ladda ner, installera momenten.

Exempel på Progressive web app

Twitter släppte nyligen mobile.twitter.com som är bygga med React och Node.js. och den har tagits emot enormt bra och har visat en ökning av tweets med 75%

Twitter Lite sees 75% increase in tweets with new PWA and reduces Data usage. Read all about it “Twitter ökade app användningen och minskade storleken”

— Chrome Developers (@ChromiumDev) May 17, 2017

Även Flipkart använder en PWA för deras webshop och Air Berlin använder en progressive web app för deras online check-in. I det fallet kommer resenärer åt sina köpta biljetter utan att vara beroende av internet.

En app utvecklar man vanligtvis för en funktion man förväntar sig att användaren återkommer till om och om igen och med en progressive web app är det inte annorlunda.

Detaljer kring progressive web app

Vi kan försöka oss på att lite de viktigaste punkterna för en Progressive web App:

 1. Progressive
  Menas att den skall fungera på alla plattformar och dra fördel av enhetens funktioner och webbläsare.
 2. Lätt åtkomst
  En progressive web app är i grunden en hemsida vilket gör att den går at hitta som vilken hemsida som helst från Google eller annan sökmotor. Fördelarna är enorma jämfört med att ha alla appar inlåsta hos iTunes AppStore eller Google Play
 3. App-lik
  PWA är en app och ska se ut som en app. Användaren skall inte märka någon vidare skillnad mellan en native app och en PWA app
 4. Oberoende av internetuppkoppling
  Den ska fungera på ställen med dålig eller inget internet.
 5. Frekvent användande
  Mobil app användare förväntas använda en app frekvent och om igen. Likadant gäller för en progressive web app och den måste var utvecklad som app för denna typ av användning.
 6. Installering
  Precis som en vanlig app sparar man ner en PWA till mobilen och får en ikon på skärmen.
 7. Uppdaterad
  När något nytt är tillgängligt och användaren har uppkoppling till internet, uppdateras innehåller i appen.
 8. Säker
  För att säkerställa hela funktionaliteten hos progressive web app och att allt bottnar i en hemsida måste man säkerställa allt för användaren. En PWA måste ”hostas” med SSL protokoll och https

Lär er mer om Progressive Web App via träningsprogram från Google

Sammanfattning

PWA eller Progressive Web App är framtiden! Det är så här appar kommer att fungera inom några år och det är med progressive web app man kommer att operera med sin mobiltelefon. Vi kan utveckla app för er både för Android och iOS samt denna spännande teknink progressive web app. Den öppna källkoden för appar, Ionic är övertygade om att detta är framtidens appar, det är vi också.

Den fungerar överallt. Den finns lättillgängligt på webben. Den ”installeras” mycket enklare. Dessutom är tekniken bakom mycket enklare vilket borgar för en snabbare expandering av utvecklandet. Tills nu har appar varit inlåsta och kontrollerade av Google Play och AppStore vilket gjort att vi alla varit tvungna att använda oss av deras installationsrutiner för att komma åt och använda appar på våra mobiltelefoner. Progressive web app ändrar på detta!

Kontakta oss om att utveckla egen app

Om ni är intresserade av appar och progressive web app är ni välkomna att kontakta oss på Pregal Media Webbyrå. Vi hjälper er.

Kennet

Lämna ett svar